31 maj 2013

BokoFilmFredag, v 22 - Från Oscar till Nobel

Foto: Dominique Charriau, WireImage
Den tolv dagar långa filmfestivalen i franska Cannes tog slut nu i söndags och som sig bör så var det en hel del filmer som premiärvisades under dessa dagar. En av dem var As I Lay Dying, den Oscarsnominerade James Francos senaste släpp där han inte bara har agerat utan också skrivit manus och regisserat.

Filmen är baserad på den amerikanska författaren William Faulkners bok med samma namn som kom 1930. Den har kallats the Great American Novel och hamnar ofta på listor över 1900-talets bästa böcker. När Faulkner tog emot Nobelpriset i litteratur 1949 var As I Lay Dying en av anledningarna till varför han belönades med det.

As I Lay Dying utspelar sig i den amerikanska södern och den fattiga matriarkaten Addie Bundren har precis avlidit. Nu ska hennes nära och kära uppfylla hennes önskan att begravas i den närliggande staden Jefferson där resten av hennes släkt vilar. Med häst och kärra ger de sig ut i den svåra terrängen, alla med sin egen motivation.  

Faulkner påstod att han skrev As I Lay Dying på sex veckor och att han sedan inte hade ändrat ett enda ord i den när den slutligen kom ut. Boken är uppdelad i 59 kapitel, alla i varierande längd, och berättas utifrån femton olika perspektiv så det ska bli intressant att se hur Franco har fört över det till film.
 
Nyfiken? Kolla trailern nedan. Än så länge är det oklart när filmen kommer till Sverige, men förhoppningsvis blir det någon gång i höst/vinter.
 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar