12 juni 2013

BOOKS & DREAMS

Books & Dreams är, enligt hemsidanett nytt läslyxigt bookazine - ett magasin med bokkänsla vars första nummer släpptes under hösten 2012. Tidningen kommer ut fyra gånger om året och nu den 16 juni kommer det tredje numret sedan starten, ut. Själv har jag läst årets vårnummer som jag ska skriva lite om.
 
Ska jag beskriva Books & Dreams med ett ord så måste jag använda glättigt. Det är ett ord jag egentligen har svårt för, men det är också det som känns mest passande. Istället för ett glättigt modemagasin så är det här ett glättigt litteraturmagasin. Det känns lite för stylat och uppställt för min smak.
 
Och läslyx? Vad är det? Det ordet är också ett sådant som tar mig direkt till modemagasinen. Lyxshoppa på budget, kopiera bladiblas lyxstil. För mig är läsning något jag måste ägna mig åt för att må bra, det är en del av den jag är. Att läsa har inget med lyx att göra, det har med personlighet att göra. Jag klarar inte av när folk bara läser för att de tror att det skulle ge någon form av status och ordet läslyx för mina tankar en smula åt det hållet. Man ska läsa för att man vill. Punkt.
 
Utöver det glättiga och det lyxiga så finns det ändå saker jag tycker om med tidningen. Man kan få information om olika författarevent, läsa vårens topp 10-lista över litterära snackisar, få mängder med olika boktips, läsa en hel del författarintervjuer och få en cityguide till en litterär stad. I det här numret lär jag känna Carols Ruiz Zafóns Barcelona.

Det jag gillade allra mest var intervjun med nigerianska Chimamanda Ngozi Adichie. Att lyfta fram en författare som kanske inte är så känd i Sverige är toppen och att man som läsare dessutom får en av hennes noveller med i tidningen känns genomtänkt. På så sätt blir hon inte bara ännu ett ansikte eller namn, utan man får genast möjligheten att läsa något av henne. Annars är det ju väldigt lätt att en författare hamnar på Läsa-listan, men inte prioriteras just för att man inte känner henne.

Det blir ingen prenumeration för mig, men visst kan jag tänka mig att köpa lösnummer av tidningen om det finns något specifikt i den som jag vill läsa. Något som är värt att lägga 69 kr på.

Nya numret av Books & Dreams kommer ut den 16 juni och då blir det bland annat deckarspecial och en intervju med Mari Jungstedt.

2 kommentarer :

 1. Jag testade ett par nummer av tidningen men avslutade min prenumeration med det nummer du skriver om. Håller helt med dig om att det är för ytligt och tillrättalagt. Tacka vet jag VI Läser, där är det kvalité hela vägen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jeanette / Bokofil_m25 juni 2013 kl. 19:55

   Jag trivs också bättre med Vi Läser. Definitivt.

   Radera