19 dec. 2013

Bokofil..m's JULKALENDER 2013 sprängfylld med lästips - 19 december

Jag hade ett annat boktips på G, men jag var med om något idag och skrev en kort liten text om det som jag tänker rekommendera. Inte för att texten är alldeles överjordiskt bra skriven, utan för att budskapet i den är viktigt.

Här kommer en liten anekdot till er, tagen direkt ur min alldeles egna julstress.

Jag kommer ut från köpcentret Igor här i Västerås och ser att buss nummer två står på hållplatsen precis utanför. Det regnar, jag är sjuk och har julklappsshoppat hela eftermiddagen och bär därför på tunga kassar så jag tar ett spontant beslut att åka buss hem för jag orkar helt enkelt inte gå och allt mitt tålamod är slut. Jag småspringer över vägen i hopp om att bussen inte ska hinna börja rulla innan jag är framme och jag hinner nätt och jämnt med. På grund av stressen har jag självklart inte hunnit köpa någon bussbiljett än, vilket jag säger till chauffören, och samtidigt börjar jag fiska upp telefonen för att köpa min resa lite snabbt så att jag kan visa honom. Ni kan säkert tänka er hur jag såg ut. Hår åt alla håll, knallröd i ansiktet på grund av att jag är så varm, kassar överallt och säkerligen smink i hela ansiktet, men jag har ett ursäktaattjagkrånglarmengodjulpådig-leende på läpparna och försöker hämta andan och köpa biljett samtidigt. Han ler, sätter upp pekfingret i luften för att visa att han just har fått en idé. "Du, vet du", säger han och lutar sig framåt mot mig med ett sånt där leende på läpparna som bara barn har när de har ställt till med något finurligt hyss. "Kan inte jag få bjuda dig på den här resan? Kan jag inte få göra det?" frågar han och ser förväntansfull ut. "Öh, okej?" stammar jag eftersom jag är alldeles för uppjagad för att riktigt fattar vad han säger. "Får jag det?!! Åh, vad snäll du är!!!" jublar han och avfyrar det mest genuina leende jag har sett under hela 2013 års julhets samtidigt som han studsar lite på stolen han sitter på. Jag har inte riktigt funnit mig själv än, men hans ogenerade entusiasm smittar av sig på mig och jag blir så rörd att jag nästan börjar grina. Jag säger att han är den som är snäll och jag tackar honom hjärtligt, böjer mig ner och tar mina kassar och sätter mig på närmsta stol. Tar ett djupt andetag. Blundar. Känner hur jag börjar slappna av. Jag kommer på mig själv med att ha ett stort leende på läpparna tack vare den här fina människan och den där korta stubinen jag nyss hade har vuxit sig lång igen. När jag hoppar av bussen ett par hållplatser senare vinkar han så mycket han orkar från sin plats bakom ratten och jag vinkar tillbaka och går ut i mörkret och rusket som helt plötsligt inte känns lika överjävligt längre. 

Glöm inte att en till synes liten sak kan göra otroligt mycket för en annan människa. Hjälp någon att bära en kasse, lägg till den där extra femkronan som saknas för personen som står framför dig i kön och plötsligt inser att hen inte har tillräckligt med pengar, håll upp en dörr, heja på någon som ser lite deppig ut trots att du inte känner personen, le mot folk, ge någon en komplimang. Ja, ni förstår vad jag menar. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. God jul på er!

18 dec. 2013

Bokofil..m's JULKALENDER 2013 sprängfylld med lästips - 18 december

Jag fick min första julklapp idag. En helt galet snygg lampa som jag för närvarande har ett ljus i eftersom den enda glödlampan jag har som passade var alldeles för stark med sina 40W. Det blev inga skuggor på väggarna med så mycket watt så jag använder värmeljus istället tills jag har fixat en bättre glödlampa. Det fungerar minst lika bra. Jag har ju inte min bostad i den tysta skogen än, men nu kan jag åtminstone ha den tysta skogen inne i min nuvarande bostad. Jag älskar det.

Rykten säger att lampan finns på Hemtex, som bordslampa som jag har, eller som taklampa. För er som undrar.

Nu över till dagens lucka. Jag har massor med plats i frysen så jag ska ge mig på herr skräckförfattare himself, Stephen King, och närmare bestämt hans The Shining. Alla böcker som är så pass läskiga att man eventuellt kan behöva stoppa dem i frysen för att skydda sig själv måste ju vara värda min tid kan jag tycka.

Jag har inte (och ja, jag skäms) läst en enda King-bok. Någonsin. Jag har sett filmerna, men aldrig läst böckerna. Det har blivit dags nu. The Shining kom ut 1977 och förra året släpptes en efterlängtad uppföljare med namnet Doctor Sleep. Ni vet väl vad The Shining handlar om? Vinterstängt hotell, författare gone crazy, heeeere's Johnny, redrum etc etc? Doctor Sleep handlar om Danny Torrence, pojken från The Shining, som nu befinner sig i 40-årsåldern och fortfarande försöker hantera det som hände med hans far. Vi får även lära känns en ung flicka som visar sig har mäktigare krafter än vad Danny hade som barn.

Must read now! Blir jag rädd kan jag ju, som sagt, alltid göra en Joey.



17 dec. 2013

Bokofil..m's JULKALENDER 2013 sprängfylld med lästips - 17 december

Foto: Alison Rosa
I dagens lucka tänker jag presentera en debutant som får sin första bok släppt på svenska hos Forum i april. Boken heter Jakarandaträdets barn och hon som har skrivit boken heter Sahar Delijani. Hon föddes 1983 i ett fängelse i Iran och bokens handling verkar vara inspirerad av verkligheten till viss mån. 

I Teherans ökända kvinnofängelse Evin föds Neda. Flickans mor får sköta dottern några månader innan hon plötsligt tas ifrån henne. Treårige Omid bevittnar från sin plats vid köksbordet hur föräldrarna förs bort av militärpoliser. Sheida får tjugo år efter faderns försvinnande reda på att han har avrättats. Nedas, Omids och Sheidas öden är några av flera skickligt sammanvävda historier om mödrar, fäder, barn och älskande, som lever i Iran mellan 1983 och 2011. 

Khaled Hosseini har hyllat boken och även om jag inte var överförtjust i hans senaste bok så älskar jag de två första. Hosseini beskriver Delijanis bok som en hyllning till det mänskliga hjärtats eviga längtan efter frihet. Det låter vackert. 

Jag är officiellt nyfiken. Är det april snart?

16 dec. 2013

Bokofil..m's JULKALENDER 2013 sprängfylld med lästips - 16 december

Jag fortsätter på temat The Mortal Instruments i lucka 16 och inriktar mig särskilt mot en av seriens mest fantastiska karaktärer, trollkarlen Magnus Bane. Han är med i alla böckerna i serien och han en fröjd att läsa om. Han har humor och bryr sig blanka fan i vad andra tycker. Han är en hejare på att uttrycka sig på alla sätt man kan uttrycka sig på. På ett ärligt och naket sätt. I ord, i klädstil, hår. Han är dessutom ett par hundra år gammal så under sin livstid har han hunnit samla på sig en hel del anekdoter. Sådana som nämns i förbifarten i The Mortal Instruments, men som vi inte få veta så mycket mer om. Just då. 

Cassandra Clare har lyckligtvis förstått storheten i sin karaktär så hon gick ihop med författarna Maureen Johnson och Sarah Rees Brennan och skrev tio noveller om Bane som bygger på de anekdoter han tar upp från sina yngre dagar för ett par århundraden sedan. Dessa tio noveller finns som e-böcker redan, men i september 2014 beräknas de komma ut i ett samlat format i en bok som kommer heta The Bane Chronicles. Peppen! Jag älskar att man har byggt vidare på Bane, han är verkligen en riktig pärla bland litterära karaktärer.

Godfrey Gao som Magnus Bane
Even the Inquisitor's eyebrows shot up when Magnus strode through the gate. The High Warlock was wearing black leather pants, a belt with a buckle in the shape of a jeweled M, and a cobalt-blue Prussian military jacket open over a white lace shirt. He shimmered with layers of glitter.

Hey, pretty thing," he said. "What's in the bag?"
"Holy water," said Jace, reappearing beside her as if he'd been conjured up like a genie. A sarcastic blond genie with a bad attitude.
"Oooh, a Shadowhunter," said the vampire. "Scary." With a wink he melted back into the crowd.
"Vampires are such prima donnas," Magnus sighed from the doorway. "Honestly, I don't know why I have these parties."
"Because of your cat," Clary reminded him.
Magnus perked up. "That's true. Chairman Meow deserves my every effort.  

We came to see Jace. Is he alright?"
"I don't know," Magnus said. "Does he normally just lie on the floor like that without moving?

Bokofil..m's JULKALENDER 2013 sprängfylld med lästips - 15 december

Sjukdom har drabbat mig. En väldigt dum förkylning som inte vill lämna mig ifred. Jag försöker vila bort den nu och har gjort det under eftermiddagen genom att läsa ut Nyckeln. Nu är den slut. Alla 800 sidorna. Nu finns det liksom inget mer Engelsfors att fly till. Ledsamt. Recension kommer. Nästa bok blir Veronica Roths Allegiant. Ännu en bokserie att avsluta. 

Igår hann jag inte med någon lucka eftersom jag var fullt upptagen med att befinna mig i J. R. R. Tolkiens och Peter Jacksons värld hela dagen. Först tittade vi på första filmen och sen gick vi på bio och såg andra delen i The Hobbit-trilogin. Och på tal om bokserier. Dagens lucka ska också handla om en avslutande del i en sådan. Nämligen City of Heavenly Fire som ska avsluta The Mortal Instruments. Jag läste de fem första böckerna i serien i somras och Cassandra Clare kommer med den sjätte delen i maj 2014 så den ser jag väldigt mycket fram emot. Jag skulle inte definiera The Mortal Instruments som utomordentligt bäst som jag vet att många andra gör, men det finns mycket i berättelsen som jag gillar. Miljöerna, Magnus Bane, Valentine. För att nämna några exempel. I min mening är det kärleksinslagen som förstör något med väldigt mycket potential.

Glöm ej, böckerna är (nästan) alltid bättre än filmerna så döm inte böckerna utifrån filmatiseringen av den första boken City of Bones är ni söta. I den har man valt att smöra till det med ödesbestämd kärlek som verkligen fäller hela berättelsen. I böckerna finns så mycket mer som faktiskt är intressant utöver kärlekshistorien. En uppföljare till filmen var inte självklar eftersom City of Bones inte blev så pass hyllad som man trodde att den skulle bli, men City of Ashes ligger nu i startgroparna. Det är ännu inte bestämt när filmen släpps.

15 dec. 2013

Bokofil..m's JULKALENDER 2013 sprängfylld med lästips - 14 december

Dagens boklängt är skräckisen Snowblind  av Christopher Golden. Som en ung Stephen King, sägs det. Det lät lovande. Synopsisen lät också väldigt lovande. 

SNOWBLIND is a thrilling contemporary ghost story with both horror and heart.  The small New England town of Coventry is haunted by its memories of a deadly winter… in which loved ones were lost, families torn apart, and a town buried in a terrible blizzard.  Now, twelve years later, the people plagued by their memories of that storm are haunted once again as a new storm approaches, promising to wreak new havoc. Old ghosts trickle back, and this storm will prove even more terrifying and deadly than the last.  With richly textured characters, scarred and haunted by the ghosts of those they loved most, Snowblind reinvents the ghost story for todays world.  Spellbinding in scope and rooted deeply in classic storytelling, Christopher Golden has written a chilling masterpiece that is the best work of his career and a standout supernatural thriller.

Jag läser alldeles för lite skräck, men när den här kommer ut i januari 2014 så känner jag att jag vill läsa den. Golden är en ny författare för mig, men jag blev nyfiken på honom nu när jag läste om Snowblind. Han har tidigare skrivit om zombier, Buffy och legenden om Sleepy Hollow och många av hans böcker är riktade mot unga vuxna. 

Någon som har läst Golden? Är han att rekommendera?

14 dec. 2013

Bokofil..m's JULKALENDER 2013 sprängfylld med lästips - 13 december

Lucialucka vare här, en aningen sent, men gårdagen var ett enda virrvarr av stress så jag hann inte ens sitta ner och andas i fem minuter. Jag tog igen det idag genom att sova nästan hela dagen. 

Hilary Mantel. Det är henne jag ska tipsa om nu. Wolf Hall (2009) och Bring Up the Bodies (2012). Båda har belönats med varsin Man Booker Award. Böckerna har varit nerkluddade på min Att läsa-lista länge nu, men jag har inte haft tillfälle att ta tag i dem än. Det ska bli annat under 2014. Då ska jag läsa dem. 

Om Wolf Hall:

Foto: Martin Pope
Lock Cromwell in a deep dungeon in the morning,' says Thomas More, 'and when you come back that night he'll be sitting on a plush cushion eating larks' tongues, and all the gaolers will owe him money.' England, the 1520s. Henry VIII is on the throne, but has no heir. Cardinal Wolsey is his chief advisor, charged with securing the divorce the pope refuses to grant. Into this atmosphere of distrust and need comes Thomas Cromwell, first as Wolsey's clerk, and later his successor. Cromwell is a wholly original man: the son of a brutal blacksmith, a political genius, a briber, a charmer, a bully, a man with a delicate and deadly expertise in manipulating people and events. Ruthless in pursuit of his own interests, he is as ambitious in his wider politics as he is for himself. His reforming agenda is carried out in the grip of a self-interested parliament and a king who fluctuates between romantic passions and murderous rages.

För att undvika spoilers kan jag berätta att Bring Up the Bodies är en fortsättning på Wolf Hall och det som ska bli en trilogi avslutas 2015 med The Mirror and the Light. Det är så många som har snackat upp den här trilogin och jag vill verkligen läsa den. Också helst innan 7 maj när Mantel dyker upp i Stockholm på Internationell författarscen

12 dec. 2013

Bokofil..m's JULKALENDER 2013 sprängfylld med lästips - 12 december

Nu är det officiellt vilka tolv som är nästa års bloggambassadörer för Bokmässan. Jag har länkat till mina elva bloggolegor här till vänster och ni kan läsa mer om oss alla på Bokmässans hemsida

Dessutom är det Lucia imorgon och jobbet ska ha julfest så jag ber om ursäkt i förväg om jag inte hinner med att skriva en lucka imorgon. Jag tror tyvärr inte jag kommer hinna schemalägga någon redan idag, men det positiva är ju att ni får två luckor på lördag då. 

Så. Till dagens lilla boktips. Golden Globe-nomineringarna kom idag. Jag har knappt hunnit titta på dem, men de brukar ofta ge en hint om vilka filmer som kommer bli Oscar-nominerade i början av nästa år. Hann se att 12 Years a SlaveThe Wolf of Wall Street och Captain Phillips har fått en del nomineringar. Och Philomena.

Filmen Philomena är baserad på en bok, skriven av Martin Sixsmith, som heter The Lost Child of Philemena Lee som i sin tur är baserad på en sann berättelse. Boken kom 2009 och filmen har nyss landat på biograferna.

When she fell pregnant as a teenager in Ireland in 1952, Philomena Lee was sent to the convent at Roscrea in Co. Tipperary to be looked after as a fallen woman. She cared for her baby for three years until the Church took him from her and sold him, like countless others, to America for adoption. Coerced into signing a document promising never to attempt to see her child again, she nonetheless spent the next fifty years secretly searching for him, unaware that he was searching for her from across the Atlantic. Philomena's son, renamed Michael Hess, grew up to be a top Washington lawyer and a leading Republican official in the Reagan and Bush administrations. But he was a gay man in a homophobic party where he had to conceal not only his sexuality but, eventually, the fact that he had AIDS. With little time left, he returned to Ireland and the convent where he was born: his desperate quest to find his mother before he died left a legacy that was to unfold with unexpected consequences for all involved."The Lost Child of Philomena Lee" is the tale of a mother and a son whose lives were scarred by the forces of hypocrisy on both sides of the Atlantic and of the secrets they were forced to keep.

Det låter helt enkelt som en väldigt vacker och gripande berättelse och jag blev nyfiken på den så nu vill jag läsa den. Helst innan Oscarsgalan för filmen lär ju garanterat få sig ett par nomineringar och det hade varit kul att hinna läsa boken innan dess.

Berätta gärna vad du tyckte om du har läst boken och/eller sett filmen.

11 dec. 2013

Bokofil..m's JULKALENDER 2013 sprängfylld med lästips - 11 december

Jag skulle ägna mig åt att skriva lucka nu, men jag tittade precis på säsongsavslutningen av Sons of Anarchy och jag är alltså upprörd på riktigt. Man får inte göra så. Missförstå mig rätt här, berättandet är mästerligt bortom gränser, det är riktigt bra manus och bra skådespeleri, men jag kan aldrig mer titta på serien efter det här. 

Jag tittar på min beskärda del av serier när jag hinner och vissa är bättre, vissa är sämre, men jag har aldrig varit med om att jag har blivit så påverkad som jag blev av avsnittet idag. Det gjorde ont i mig på riktigt och jag sitter här nu och försöker samla ihop mig själv efter chocken. Precis på det viset ska man berätta en historia. Det ska kännas ända in i ryggmärgen. Det ska lämna spår. Det ska påverka. När det känns på riktigt är det bra gjort. Kurt Sutter, du är bra!

Okej, när jag ändå är inne på det här med berättelser som känns på riktigt så vill jag nämna Tim Burtons Big Fish från 2003. Kanske en av de bästa filmerna jag vet. Jag klarar inte av att titta på den i sin helhet utan att bryta ihop i slutet. En sak om den filmen har dock passerat mig helt. Jag hade ingen aning om att den är baserad på en bok. Hur kan jag inte veta det?? Boken kom ut 1998 och skrevs av Daniel Wallace. Titeln är Big Fish: A Novel of Mythical Proportions. Behöver jag ens säga att den ska läsas? Edward Bloom ligger på sin dödsbädd och vill berätta historier om sitt liv för sonen som bara tror att han hittar på och att han alltid har gjort det. Vem kan leva ett sådant liv? Det pappan beskriver händer inte i verkligheten, menar sonen. Eller? Så! Bra! Ska läsas! Pronto!

Dagens busslektyr

Dagens busslektyr var alldeles för lång för min resa, men så spännande att jag nästa glömde hoppa av där jag skulle av. Tur att det är sista hållplatsen så jag måste vakna till när det är dags för avstigning. S. J. Bolton kan konsten att hålla mig kvar.

Novellen utspelar sig ett par veckor efter händelserna i Nu ser du mig och nästa lediga stund jag får ska jag fortsätta läsa den. Jag har ju en resa hem idag också så.

10 dec. 2013

Bokofil..m's JULKALENDER 2013 sprängfylld med lästips - 10 december

Idag är det Nobeldagen, kära läsare. Alice Munro är årets pristagare i litteratur, men det är faktiskt inte henne dagens lucka ska handla om. Inte Munro, men väl en nobelpristagare i litteratur. Närmare bestämt 1962 års pristagare från USA. En man vars böcker jag läste mycket i högstadiet, men som jag har glömt mycket av. Ungefär som med Maria Gripe i gårdagens lucka. 

Författaren är John Steinbeck och jag tror att jag med säkerhet kan säga att de flesta av oss är ganska väl bekanta med hans Möss och människor ( Of Mice and Men, 1937). Den fick jag läsa flera gånger under min skolgång och jag fick se filmen på svenskalektionerna i gymnasiet. Det minns jag väl. 

Ett författarskap som är präglat av ett realistiskt och kritiskt samhällsperspektiv och som når det "riktigt amerikanska" som jag tycker om att läsa. Med "riktigt amerikanska" men jag det smutsiga och dammiga USA där folk kämpar sig genom svårigheter, där människorna känns äkta och där glitter och glamour är långt bort. Långt från Times Square och Hollywood. Lite the great american novel-känsla och det får gärna utspela sig mellan 1850 och 1950 ungefär.

Vredens druvor (The Grapes of Wrath, 1939) och Buss på villovägar (The Wayward Bus, 1947) är två böcker som jag exempelvis vill läsa om. Har haft dem på min Att läsa-lista så länge nu och jag kan snart inte hålla mig längre.

Har du läst Steinbeck? Vilken av hans böcker gillar du mest?

9 dec. 2013

Bokofil..m's JULKALENDER 2013 sprängfylld med lästips - 9 december

Dagens lucka bjuder på en författarskap som jag stiftade bekantskap med när jag var liten, men det är så länge sedan nu att jag har glömt allt förutom fragment ur flera olika berättelser. Jag kan inte säga vilket fragment som hör till vilken bok, men det lilla jag minns har gjort mig nyfiken på vad jag egentligen läste så under 2014 tänker jag lära känna Maria Gripe på nytt. 

Främst är det Skuggan över stenbänken-serien, Agnes Cecilia och Tordyveln flyger i skymningen som jag vill läsa och dessa står hemma i min bokhylla så det är egentligen bara att starta med dem när som. Även Glasblåsarns barn ligger i mitt minne så den vore också väldigt kul att läsa igen. Böckerna om Hugo och Josefin har jag nog också läst, men jag har inga direkt minnen av dem.

Gripe kunde verkligen ge sina böcker så otroligt vackra titlar. Det är något i många av titlarna som på något sätt ger liv åt en känsla som gör mig lugn. Något bekymmersfritt, lätt och glatt. Barndomen. Vackra omgivningar. Sommarkvällar. Jag kan se mig själv gå barfota över gräset, ligga på en brygga och njuta av tillvaron, plocka smultron eller ta en promenad i skogen. Oavsett vad böckerna än må handla om så är det på det här viset jag känner och nu i vintertider så välkomnar jag allt som piggar upp i kolmörkret.

Vilken är din favoritbok av Maria Gripe?

Musikhjälpen 2013 - du kan också hjälpa till


Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet. Ikväll startar Musikhjälpen 2013 direkt från Göteborg. Äntligen. 
Om du vill vara med och hjälpa till så kan du göra det här.

8 dec. 2013

Bokofil..m's JULKALENDER 2013 sprängfylld med lästips - 8 december

Andra advent och det snöar idag. Så pass mycket att min hyresvärd var ut och skottade för första gången den här vintern. Sven ställde inte till med så mycket oreda här, det blåste mest och snön la sig bara som ett tunt lager på marken så det har inte behövts skottas innan. 

I dagens lucka finns författaren till den fantastiska The Silver Linings PlaybookMatthew Quick. Han kommer med en ny bok nästa år som jag känner att jag måste läsa. The Good Luck of Right Now heter den och kommer handla om en man som har levt hela sitt liv tillsammans med sin mamma och när hon dör måste han försöka hitta ett sätt att klara sig själv i världen. Om den är i närheten av att ha samma varma och kärleksfulla känsla som The Silver Linings Playbook så lär jag gilla den. Och till er som bara har sett filmen Silver Linings Playbook, läs boken också. Den skiljer sig en hel del och det till det bättre. 

Läs mer om nya boken här nedan:

Call it fate 
Call it synchronicity 
Call it an act of God 
Call it . . . The Good Luck of Right Now
For thirty-eight years, Bartholomew Neil has lived with his mother. When she gets sick and dies, he has no idea how to be on his own. His redheaded grief counselor, Wendy, says he needs to find his flock and leave the nest. But how does a man whose whole life has been grounded in his mom, Saturday Mass, and the library learn how to fly?
Bartholomew thinks he's found a clue when he discovers a "Free Tibet" letter from Richard Gere hidden in his mother's underwear drawer. In her final days, Mom called him Richard--there must be a cosmic connection. Believing that the actor is meant to help him, Bartholomew awkwardly starts his new life by writing Richard Gere a series of letters. Jung and the Dalai Lama, philosophy and faith, alien abduction and cat telepathy, the Catholic Church and the mystery of women, are all explored in his soul-baring epistles. But mostly the letters reveal one man's heartbreakingly earnest attempt to assemble a family of his own.
A struggling priest, a "Girlbrarian," her feline-loving, foulmouthed brother, and the spirit of Richard Gere join the quest to help Bartholomew. In a rented Ford Focus, they travel to Canada to see the Cat Parliament and find Bartholomew's biological father . . . and discover so much more.

7 dec. 2013

Bokofil..m's JULKALENDER 2013 sprängfylld med lästips - 7 december

Först var jag på årlig adventstacos (ja, vi har döpt det till det) med barndomsvännerna. Där åts det inte bara tacos utan även sötsaker. Av sötsaker kan man ju lätt bli lite sockerhög. Sedan fortsatte jag vidare till ett treårskalas. På sådana finns det barn. Och godis. Och sötsaker. Och det lektes. I nya hoppborgen. Hoppades upp och ner. Lyckan. Och sedan totalkraschen efter allt sockerintag. Jag är helt slut nu. 

Slut eller ej, jag är åtminstone sjukt peppad inför boken i dagens lucka. S.J Boltons fjärde bok om Lacey Flint kommer ut i mitten av 2014 och kommer ha titeln A Dark and Twisted Tide.  Än så länge har jag bara läst Bolton på svenska, men den här tänker jag inte vänta på längre än jag behöver så med den här boken lär jag övergå till engelska. 

Döingar som flyter i vattnet, en mördare som lämnar "presenter", London - ja, hur det blir återstår att se, men jag hoppas på en lysande bok. 

6 dec. 2013

Bloggambassadör för Bokmässan 2014? Bloggambassadör för Bokmässan 2014!!

Idag fick jag veta att Bokofil..m ska få äran att vara en av tolv bloggambassadörer till 2014 års Bokmässa i Götet. Oj, så glad jag blev när jag fick beskedet. Jag har inte riktigt hunnit ta in all information än, men jag börjar med mitt uppdrag 1 januari 2014 och det ser jag verkligen fram emot. Det ska bli så kul. Mer info om detta kommer inom kort, men jag kommer i alla fall att finnas på Bokmässans community där jag ska fokusera på min lilla nisch som inte bara är litteratur naturligtvis utan även litteratur som har blivit film. 

Jag har ingen riktig koll på vilka alla ambassadörerna är än, men de jag vet är Anna, Kriss, Siv, Hanna och Marika. Också kända som Och dagarna går, Bokdetektiven, Bokoholisten, Feministbiblioteket och Boktok73

Mellan 25-28 september 2014 står Brasilien i fokus. Hoppas att vi ses där! Klart vi gör!

Bokofil..m's JULKALENDER 2013 sprängfylld med lästips - 6 december

Nelson Mandela avled igår kväll runt kl 23. 95 år gammal. Idag sörjer en hel värld honom. Facebook, Twitter, Instagram och alla andra typer av sociala medier svämmade över av hyllningar inatt och det har fortsatt hela dagen. Mannen som bedrev en kamp mot apartheid, som satt fängslad i 27 år för sina övertygelser, 18 år av dessa på ökända Robben Island, och som därefter blev Sydafrikas första demokratiskt valda president 1994. En man som är synonym med godhet. Intelligens. Styrka. Empati. Mod. En man som har fått hundratals utmärkelser, däribland Nobels fredspris, men som stod ändå stämplad som terrorist i USA fram till 2008. En man som har varit en inspiration för så många människor och kommer fortsätta vara det långt efter sin död. Med all rätt. En människa kan inte förändra världen, sägs det. Men var det inte just det han gjorde? Förändrade världen? 

I dagens lucka finns Mandelas Long Walk to Freedom, hans självbiografi som kom ut 1994. Det är en bok som jag har velat läsa länge, men av någon anledning har den fallit mellan stolarna. Igår kväll blev jag påmind om den och jag vill därför även tipsa er om den. Jag tror på garanterat intressant läsning. Har svårt att se att det kan bli något annat med en intressant människa som författare och huvudperson.

Vila i frid, Nelson Mandela.

Along came Sven

Det blev aldrig någon Sven i Västerås igår. När jag gick och la mig vid kl. 23 var det fortfarande lugnt ute. Knappt någon blåst alls, ingen nederbörd och ett par plusgrader. Nu däremot, har han minsann anlänt. Det blåser duktigt, men jag skulle inte påstå att det snöar överdrivet mycket. Inte just nu i alla fall. Det ska dock snöa hela dagen så det kanske blir värre. Lyckligtvis lär vi inte få ens i närheten av samma kaos som Skåne har haft, men jag var iväg till ICA igår trots allt så jag har bunkrat och behöver inte gå ut alls på flera dagar om jag så skulle önska.

Idag sörjer världen Nelson Mandela som lämnade jordelivet igår kväll. Titta tillbaka in till bloggen lite senare idag, dagens julkalender kommer handla om honom.

"Let freedom reign. The sun shall never set on so glorious a human achievement"

5 dec. 2013

Bokofil..m's JULKALENDER 2013 sprängfylld med lästips - 5 december

För många år sedan nu fick jag en bok av en vän och det visade sig vara en riktigt bra bok som fortfarande ligger väldigt färsk i mitt minne. En bok i genren dystopier som tydligen är den första i en kvartett.

Författaren heter Lois Lowry och boken jag fick heter Den utvalde (The Giver, 1993) och kom ut på svenska 1997. De tre nästkommande böckerna finns inte på svenska, men heter Gathering Blue (2000), Messenger (2004) och Son (2012) och jag ska definitivt läsa dem även om jag kanske tycker att de nog är lite överflödiga. Jag minns att jag funderade så oerhört mycket på slutet i Den utvalde efter att jag hade läst den och jag misstänkte att det nog skulle komma en fortsättning, men jag kände också att det inte alls behövdes. Att den liksom slutade på ett bra sätt. Att känslan jag lämnades med var precis rätt. Ändå är jag nyfiken på de tre resterande delarna. Jag måste helt enkelt läsa dem också. 

Har du läst? Vad tyckte du?

Just ja, Den utvalde kommer ut som film under 2014 också. 

The first snow vs. the fifth snow

Jag kunde inte låta bli att känna igen mig själv en smula när jag såg den här bilden på min väns Facebook-sida. Den översta bilden representerar lite hur jag känner idag nu när stormen Sven har dragit in över Sverige. Jag bjuds på stora snöflingor som sakta men säkert färgar marken vit. Lite naivt tycker jag att det är fint.

Den attityden kommer inte hålla. Jag kan acceptera, till och med gilla, snö i december eftersom det är julmånaden och jag älskar julen och då ska det vara snö, men tålamodet med det vita kommer att vara tvärslut cirka runt 4 januari eller så och sen kommer jag representera den nedre bilden ända fram tills våren kommer. 

Lyckligtvis är det fullt lagligt att placera häcken i soffan och inte göra annat än läsa när det är sånt här busväder. Just nu smygläser jag Nyckeln. Smygläser = läser sakta, inte läser i hemlighet. Jag vill inte riktigt att boken ska ta slut så jag läser bara ett par kapitel om dagen. Just nu har jag kommit ungefär halvvägs. Kanske tar jag ta tag i Marie Lus Champion eller Veronica Roths Allegiant också så jag kan fortsätta smygläsa Nyckeln. Det återstår att se. Har inte bestämt mig för vilken än, är lika sugen på båda. 

Jaha, och under tiden jag satt här och skrev två stycken så slutade det snöa. Det är nu jag ska passa på att kuta till ICA och köpa det jag behöver för en smärre isolering, eftersom jag inte gjorde det igår utan tänkte att Sven inte skulle komma förrän till kvällen idag så jag kan ju gå nu på dagen istället. Japp, jag borde passa på. Jag ska bara. Först. 

4 dec. 2013

Om The Scandinavian Sci-Fi, Game & Film Convention i söndags

Kusinen fyllde 13 i början av oktober och fick besöket på helgens mässa i Stockholm som present. Hans första Scifi-mässa och så även min och på en skala från 2 till 14 var han 40 i hur peppad han var. Jag och syster hämtade honom vid åtta på morgonen och strax innan halv elva var vi framme. 

Eftersom Bokmässan i Göteborg är den enda mässan som jag faktiskt kan jämföra med så blev jag först ställd över hur litet område mässan var på och hur lite folk det var. Man kunde ju faktiskt till och med gå mellan alla montrar utan att armbåga ett fyrtiotal personer på vägen. Fascinerande. Jag hade förväntat mig att det skulle vara större än vad det var och att det skulle vara fler besökare. Ytan som Scifi-mässan var på kanske var lite större än Internationella torget på Bokmässan, men det fanns ju massor att titta på och kusinen (och jag och syster) kunde gott och väl stå vid en monter i en halvtimme och titta på allt. Inga konstigheter. Replicas, actionfigurer, tröjor, spel, spel, spel, filmer och allt som kan tänkas ha med filmer att göra. Ingen ovanlighet att hitta Michael Myers i ankomsthallen där han står och stirrar på ett pappersark på golvet, eller att se Jason kuta över mässgolvet bara för att hinna ifatt en Stormtrooper som är ute och promenerar med R2-D2, Iron Man och en zombie. Som sagt. Inga konstigheter. Mest riktigt härligt faktiskt. Jag tog en välförtjänt sittpaus och noterade tre (riktiga) poliser som vandrade in för att kolla läget bara för att stanna och snacka med ett robotstyrt litet monster i rullstol. Inget som händer jätteofta i min vardag kan jag erkänna. 

Mässan gästades av Linda Blair (mest känd som Regan i Exorcisten), Danny Glover (mest känd som Roger Murtaugh i Dödligt vapen-filmerna), David Prowse (mest känd som Darth Vader i de första Star Wars-filmerna), Sylvester McCoy (aktuell som Radagast the Brown i The Hobbit) och Chad Coleman (aktuell som Tyseese i The Walking Dead). Kusinen hade två stora mål med mässan. Att fotas med Coleman och att bli avmålad som zombie. Coleman själv hjälpte till med första delen, Jimmy Wallin från Apart förlag hjälpte till med den andra delen och kusin var omåttlig nöjd när vi åkte hemåt strax efter kl 17 tillsammans med hans nya actionfigur och högen filmer han hade hittat. Syrran tog foto med Linda Blair och själv fick jag ett The Walking Dead-album signerat av Coleman och sen köpte jag med mig två klockrena T-shirts hem. 

Mässan var en riktig upplevelse faktiskt och jag kan definitivt tänka mig att åka dit igen. Det räcker dessutom att vara där en dag, man hinner uppleva allt flera gånger om ändå. 



Bokofil..m's JULKALENDER 2013 sprängfylld med lästips - 4 december

Nästa år ska jag ta tag i en fortsättning som egentligen är en början, men skrevs sist. Jag pratar alltså om en prequel. Närmare bestämt James Dashners prequel till The Maze Runner-trilogin. The Kill Order. Trilogin har jag läst nu i höst och jag ska skriva om den också  inom kort, men jag kan förvarna er redan nu om att den är helt lysande. Handlingen i The Kill Order må utspelas innan allt som händer i trilogin och utan att ha läst den kan jag ändå rekommendera att läsa den sist. Det är dumt att förstöra spänningsmomenten i trilogin som faktiskt baseras mycket på läsarens ovisshet.

Trilogins delar kom ut 2009, 2010 och 2011 och The Kill Order kom visserligen ut 2012, men jag väntar på att den ska komma ut i samma format som jag har trilogin i och det gör den 2014 så jag får hålla mig tills dess. Det ska jag väl kunna klara av. Tror jag. 

3 dec. 2013

Bokofil..m's JULKALENDER 2013 sprängfylld med lästips - 3 december

Nu har jag kommit ifatt. Här kommer lucka nummer tre den tredje december 2013. 

Under hösten har jag läst de två första delarna i Marie Lus Legend-serie; Legend (som nyligen kom ut på svenska hos Modernista) och Prodigy. Den avslutande delen Champion, som nyss har kommit ut på engelska, ligger här hemma och ska läsas inom kort. Men det är inte dessa böcker jag ska skriva om. Nej, Lu startar nämligen en ny bokserie nästa år som jag ser fram emot att stifta bekantskap med. The Young Elites heter den och ska utspela sig i en renässans-liknande värld där barn som överlever blodsfebern ofta har gudaliknande krafter och tre rivaliserande samhällen strider om makten. X-Men meets Assassin's Creed 2 meets Game of Thrones, säger Lu själv. Jag kunde inte låta bli att bli nyfiken. Jag gillar Legend-serien och tycker att hon skriver ur ett bra perspektiv så det ska bli kul att se vad hon mer kan göra. 

Läs mer på Lus blogg här

Bokofil..m's JULKALENDER 2013 sprängfylld med lästips - 2 december

I den andra luckan för dagen är det ett författarskap jag är sugen på. Efter att ha läst så mycket gott om hennes böcker hos en rad andra bokbloggare, exempelvis Helena vars boksmak jag ofta delar, så ska jag ta tag i Donna Tartt under 2014. 

Tartts senaste bok The Goldfinch är den som har fått upp mina ögon för henne och sedan dess har jag noterat hyllningar både här och där så nu känns det som att hon är överallt. 1992 kom hennes första bok The Secret History (Den hemliga historien), 2002 kom hennes andra bok The Little Friend (Den lille vännen) och nu i år kom hennes tredje bok The Goldfinch (Steglistan). Om det är så att hon har för avsikt att komma med en ny bok var tionde år har jag ju åtminstone gott om tid på mig att hinna läsa de befintliga innan nästa kommer. Och läsa om. Flera gånger. Och blir jag uttråkad så kan jag läsa om dem ett par gånger till.

Tartts romaner känns sådär härligt mörka och dystra som jag vill ha mina bästa böcker och alla är centrerade kring barn och unga vuxna vilket är ett stort plus eftersom deras oförutsägbarhet kan ha en tendens att höja mystikkänslan ganska duktigt. 

Bokofil..m's JULKALENDER 2013 sprängfylld med lästips - 1 december

December har redan börjat, jag vet, men jag tänker ha en julkalender ändå. Därför brassar jag på med tre luckor på en och samma dag nu. Nästan som julafton. Varje lucka kommer presentera en bok eller en författare som jag vill läsa nästa år. Det kan vara en nyutkommen bok, en kommande bok, en lastgammal bok eller ett författarskap jag är nyfiken på. Kort och gott, en hel massa tips inför 2014.

Först ut är en bok som nog passar sig lite inför 2014 års Bokmässa. Bernardo Carvalhos Nio nätter kom ut redan 2002 och i den undersöker Carvalho antropolgen Buell Quains självmord i den brasilianska djungeln drygt sextio år tidigare. Quains åkte till Brasilien 1939 för att studera indianerna, men tog sedan sitt liv ett par månader senare. Varför är det ingen som vet och det är det som gäckar Carvalho. 

Quains efterlämnade brev och anteckningar, som indianerna överlämnade till de lokala myndigheterna, talar om ”familjeproblem” men förklarar ingenting. Det rör sig om febriga vansinnesskrifter, fulla av skräck och vilt skenande paranoia.

Carvalho reser till de platser han skriver om – Amazonas, Mongoliet, Japan, Ryssland – men inte för att skildra det som är, utan för att utsätta sig för det som skulle kunna vara. Den värld han skildrar är fortfarande i första hand en litterär skapelse. Eller: en skrivande och läsande människas värld, tolkad som en bok, en frustrerande väv av tecken, ­teman, gåtfulla förbindelser och sammanträffanden.

Tankarna går till Paul Auster snarare än Joseph Conrad.

Citaten är tagna ur Fabian Kastners recension i SvD från 1 december (passande nog eftersom det här är första luckan) 2008 när boken kom ut på svenska. Jag kunde inte bli annat än nyfiken när jag läste den. Om tankarna dessutom går till Paul Auster så kan den ju inte vara dålig. Jag är ju totalt Austerfierad!

Har du läst den?