22 feb. 2011

The Freedom Writers Diary

Under 1990-talet i Los Angeles så var det två specifika händelser som skakade staden; upproren efter rättgången kring misshandeln av Rodney King och rättegången mot O.J. Simpson. Kring denna tid, 1994 för att vara exakt, så började 24-åriga Erin Gruwell att arbeta på Woodrow Wilson Classical High School i Long Beach. I rum 203 fick hon ha hand om en klass som ansågs vara bortom allt hopp. De var involverade i bland annat gängverksamhet och droger, många hade spenderat tid i fängelse, deras resultat i skolan vara låga och tre saker hade de gemensamt; de hatade skolan, lärarna och varandra.

Istället för att ge upp på ungdomarna, likt alla andra, så uppmärksammade Erin Gruwell individernas likheter. Deras känslor av utanförskap och diskriminering använde hon som ett sätt att förena dem hellre än att låta det bryta dem sönder och samman. Hon lät dem läsa litteratur som Anne Franks dagbok från andra världskriget och Zlata Filipovic dagbok från kriget i Sarajevo och lärde dem att förstå att de inte är ensamma med sina känslor. Hon gav dem även varsin dagbok där de fick skriva ned allt de ville och i rum 203 fick de på så sätt utlopp för sina känslor utan att någonsin känna att de blev dömda. Ungdomarna fick lära sig att använda pennan istället för skjutvapen och detta gav dem hopp och självförtroende till att släppa det förflutna och våga se framåt. Många av dem har gått vidare till att studera på college och har även fått en examen och därmed en ljusare framtid.

Erin Gruwell såg till att få texterna från ungdomarnas dagböcker utgivna och från den stunden så har allt bara vuxit. Idag finns Freedom Writers Foundation som arbetar stenhårt för att succén i rum 203 ska ske på fler ställen, att ungdomar med dåliga förutsättningar ska få chansen att utvecklas till det bästa de kan vara istället för att låta orättvisor förstöra deras framtid. Stiftelsen leds av Erin och många av hennes tidigare elever är involverade i dess arbete.

Berättelsen har även filmatiserats 2007 och Hilary Swank har huvudrollen som Erin. Mycket sevärd. Även boken är såklart läsvärd.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar