24 maj 2013

BokoFilmFredag, v 21 - Dystopier i tretal!

     Förtexterna till Frankenstein, The Bride of Frankenstein
     och Son of Frankenstein

Vissa påstår att världens första filmtrilogi är den om Frankenstein från 1930-talet där Boris Karloff spelar Frankensteins monster. Huruvida det stämmer eller inte ska jag låta vara osagt, men det man däremot vet är att filmerna är baserade på och har hämtat sin inspiration från Mary Wollstonecraft Shelleys skräckroman Frankenstein som skrevs 1816. Hon fick nöja sig med att heta mrs. Percy B. Shelley i förtexterna till den första filmen från 1931, Frankenstein, men när den andra filmen, The Bride of Frankenstein, kom 1935 och den tredje filmen, Son of Frankenstein, kom 1939 så fick hon stå på helt egna ben som Mary Wollstonecraft Shelley.

Lite onödigt vetande måhända, men jag blev nyfiken när jag började skriva på det här inlägget och var tvungen att kolla runt lite.

Det jag egentligen ska skriva om är litterära dystopitrilogier som rykten säger ska bli film inom de närmaste åren och det hela började med att jag köpte The Hunger Games på DVD och såg trailern till fortsättning Catching Fire som kommer i november.
 
Dystopier är populärt nu och de får gärna finnas i tretal. The Hunger Games-filmerna som är baserade på Suzanne Collins trilogi med samma namn är ju omåttligt populära så det uppmuntrar Hollywood till att tjäna pengar på trenden och här kommer en del av vad som finns att se fram emot. 
 
Matched

I debutanten Ally Condies Matched-trilogi är det kärlek kontrollerat av samhället som är aktuellt. Hur gör man egentligen när man blir kär i någon annan än den man har blivit matchad med? Cassia slits mellan barndomsvännen Xander och den mystiske Ky.
 
Disney har köpt rättigheterna till trilogin och den första filmen ligger under förproduktion nu, men vilka som ska spela och när filmen släpps är ännu oklart. Condie själv har sagt att Nina Dobrev skulle passa bra som Cassia och att Logan Lerman skulle bli en bra Ky. Vi får helt enkelt vänta och se.

Den första boken, Matched, släpptes för första gången i slutet av 2010, den andra, Crossed, kom i slutet av 2011 och slutligen Reached som är sist i trilogin kom i slutet av 2012.

Matched-trilogin på engelska
Än så länge kan man bara få tag på de två första böckerna på svenska. Matchad, som är den första bokens svenska titel kom under 2012 och följdes av Korsad som kom i början av 2013. Än så länge har jag inte kunnat hitta något releasedatum för den sista boken på svenska, men jag blir inte chockad om den dyker upp lite senare i år.
Matched-trilogin på svenska

The Maze Runner

2009 kom den första delen i James Dashners trilogi där en kille kidnappas var trettionde dag och vaknar upp utan minne i något som kallas the Glade. Ingen vet varför de är där eller ens hur de kom dit och det är när dagen kommer när den första tjejen kommer dit med ett meddelande som saker och ting börjar hända.

Den första delen heter The Maze Runner och kom som sagt 2009. Filmatiseringen är på gång, inspelningarna har påbörjats och den är beräknad att komma ut under 2014. Dylan O'Brien spelar huvudkaraktären Thomas och Wes Ball regisserar.
 
Den andra delen i trilogin heter The Scorch Trials och kom under 2010. Därefter kom den avslutande delen The Death Cure. Under 2012 släppte Dashner också en prequel till trilogin, The Kill Order. Huruvida alla böckerna ska filmatiseras eller ej återstår att se.
 
Trilogin finns inte på svenska än, men jag gissar att det bara är en tidsfråga innan den översätts.
The Maze Runner-trilogin på engelska
Unwind

Neal Shustermans trilogi utspelar sig i USA i en nära framtid efter det som kom att kallas the Heartland War, ett andra inbördeskrig där frågan om abort var det stora problemet. Man nådde en kompromiss om att man kan ge bort sitt oönskade barn till ett så kallat harvest camp när barnet har nått 13-årsåldern och där ska deras organ och kroppsdelar  skördas för att kunna användas vid senare tillfällen. Connor är sexton år och hans familj har schemalagt honom för skörd eftersom de anser att han är alldeles för bråkig.
 
Väldigt bisarr handling, men jag är nyfiken på trilogin som består av Unwind som kom 2007, UnWholly som kom 2012 och UnSouled som kommer nu i slutet av 2013. Det är sagt att alla tre böckerna har köpts upp med intentionen att bli filmer, men produktionen verkar ligga i ett väldigt tidigt stadie än så länge så vi får se hur det blir och när man kan tänkas få se filmerna.
 
Likt Dashners trilogi så finns Shustermans bara på engelska än så länge, men jag hoppas att den översätts för jag tror att den kan vara riktigt bra.
Unwind-trilogin på engelska

Chaos Walking

Patrick Ness släppte första delen av sin Chaos Walking-trilogi år 2008, The Knife of Never Letting Go. I den får vi lära känna Todd, den enda pojken i en by full av män, och Viola, flickan som verkar ha överlevt det virus som dödade alla andra kvinnor och gav männen förmågan att höra varandras tankar. Politiska spänningar råder i denna framtida värld, inbördeskrig mellan människan och Den Nya Arten lurar bakom varje hörn och naturligtvis är det Todd och Viola som ska rädda dagen. Frågan är bara hur.
 
2009 kom uppföljaren The Ask and the Answer och 2010 kom den sista delen Monsters of Men. Under 2012 släppte Ness även en prequel som e-bok, The New World. Som det ser ut idag har filmbolaget Lionsgate köpt upp rättigheterna till att göra den här trilogin minst lika stor som deras andra aktuella filmatiserade boktrilogi som vi blygsamt kallar The Hunger Games. Det ryktas även om att Eternal Sunshine of the Spotless Mind-författaren Charlie Kaufman ska skriva manuset till den första filmen. Än så länge är det oklart exakt när den första filmen kommer ut, men man verkar satsa på att få den klar till 2014 någon gång. Det återstår att se helt enkelt.
Chaos Walking på engelska

På svenska heter Chaos Walking-trilogin kort och gott Kaostrilogin och alla delarna har översatts för den som inte har någon lust att läsa på engelska. Den första delen fick titeln Tystnaden i bruset och kom 2010, den andra delen Cirkeln och pilen kom 2011 och den tredje och sista delen De brinnande knivarna kom 2012.

Kaostrilogin på svenska
The Forest of Hands and Teeth

Sist ut denna BokoFilmFredag är Carrie Ryans zombietrilogi som inleddes med The Forest of Hands and Teeth år 2009. Där lär vi känna Mary som bor i en by omringad av höga staket, en by som styrs av the Sisterhood och the Guardians. Ända sedan en oförklarlig katastrof förvandlade större delen av jordens befolkning till zombier har byn överlevt djupt inne i skogen och verkligheten där Marys by är den enda överlevande i världen är den enda hon har upplevt. Berättelser från tidigare generationer om hur livet såg ut innan katastrofen lockar Mary till att bryta sig fri från byn som håller henne instängd likväl som skyddad.
 
The Dead-Tossed Waves är uppföljaren som kom 2010 och ett år senare kom den avslutande delen The Dark and Hollow Places. Rättigheterna till den första boken är sålda och för ungefär ett år sedan meddelade Ryan själv på sin hemsida att Point Breaks manusförfattaren Peter Iliff ska skriva filmmanuset till The Forest of Hands and Teeth. Om det nu har blivit så eller ej hittar jag ingen info om än så länge. Jag får återkomma på den punkten. Filmen är dock under produktion och enligt ImdB ska filmen komma ut i år så förhoppningsvis vet jag mer snart.
Trilogin på engelska
Trilogin heter De oheliga på svenska och den första delen översattes och kom ut 2011 och fick namnet De vassa tändernas skog. 2012 kom uppföljaren De dödas strand och i april i år kom den avslutande delen Den mörka staden.
 
De oheliga på svenska
Vad ser ni fram emot? Själv vill jag nog mest bekanta mig mer med Shustermans trilogi, jag tycker att den verkar väldigt intressant och jag tror att den kan vara bra. Den känns rå och lite originell.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar