8 sep. 2014

Bokmässan 2: Röster från Katalonien - Care Santos

Care Santos - författare
Copyright/fotograf: Paula Santos
Care Santos är en av de katalanska författarna som besöker Bokmässan i år. Hon föddes 1970 i staden Mataró, strax norr om Barcelona, och har studerat både juridik och filologi på universitetet i Barcelona. Som 25-åring gjorde hon sin litterära debut med novellsamlingen Cuentos Cítricos (1995) och sedan dess har hon skrivit en rad romaner, novellsamlingar och ungdomsböcker, både på spanska och katalanska. Dessa har översatts till många olika språk, bland annat franska, koreanska, svenska, norska, italienska, tyska och portugisiska, och Santos böcker och författarskap har belönats med många olika priser. Senast i år vann Santos det katalanska priset med störst prissumma, Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull, för sitt ännu outgivna verk Deseo de chocolate. När priset skapades 1981 var syftet att sprida katalansk litteratur och vinnaren av det årliga priset får sin bok översatt till både spanska och franska utöver vinstpengarna.

Bortsett från sitt författarskap leder Santos skrivarkurser och hon är även verksam som litteraturkritiker för El Mundo.

Under 2013 kom den första svenska översättningen ut och det var 2012 års Habitaciones cerradas som släpptes med titeln De gömda rummen. I dagsläget ligger boken i min säng och jag är snart klar med den. Det sägs att om man gillar Isabel Allende och Carlos Ruiz Zafón så gillar man Santos. Själv tänker jag särskilt mycket på Zafón när jag läser De gömda rummen och jag tror att det är för att författarna är duktiga på måla upp en stämningsfull bild av Barcelonas historia. Sen hjälper det ju en del att omslaget till De gömda rummen ser ut att ha designats av samma person som har designat Zafóns omslag (det har det inte, jag har kollat).

Under mässan kan man se Care Santos på fredagen kl 14.00 på seminariet Katalonien, litteraturens hem. Där diskuterar hon katalansk litteratur tillsammans med författarna Najat El Hachmi och Albert Sánchez Piñol som också representerar Katalonien under mässan. 

Kolla in Santos hemsida och vill du provläsa en snutt ur De gömda rummen så kan du göra det här.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar