19 okt. 2013

Vilket svenskt förlag har planer på att översätta The Maze Runner?

I veckan började jag äntligen läsa James Dashners The Maze Runner och jag läste ut den tidigare idag. Tur för mig att jag redan hade uppföljaren The Scorch Trials hemma för jag tog inte ens en andningspaus mellan böckerna utan fortsatte bara läsa som om det blev ett nytt kapitel och inte en helt ny bok. Dashner håller läsaren minst lika förvirrad som han håller karaktärerna i böckerna och det gör att man känner sig delaktig i handlingen och The Maze Runner var nog den första boken jag läst på länge där jag kände ett näst intill oemotståndligt begär är tjuvläsa slutet. Lyckligtvis kunde jag hålla mig. Inte för att slutet gav mig några vettiga svar på mina frågor, jag måste tydligen ta mig igenom hela trilogin innan jag får några svar som gör att jag kan sova istället för att ligga vaken och fundera halva natten. 

The Maze Runner släpps som film under 2014 och det var först meningen att den skulle komma i mars så jag har gått runt och längtat mig sjuk efter en trailer. En trailer som tydligen ska ta ännu längre tid på sig nu eftersom filmen är försenad och inte kommer förrän i september nästa år. September?! Det är nästan ett helt år kvar! Tills dess får jag uppenbarligen bara nöja mig med lite stillbilder från inspelningen.

Det sägs att rättigheterna till den andra boken, The Scorch Trials, redan har köpts upp av samma bolag som gör ettan trots att de inte vet hur det kommer gå för ettan än. Kan man ana att de troligtvis är ganska säkra på att The Maze Runner kommer bli en succé? Jag håller tummarna för att den blir det. Det är ingen såsig kärlekshistoria, det är en smutsig dystopi där moral och etik inte längre verkar existera. Lite Flugornas herre, lite The Hunger Games och hel massa föroreningar, sjukdom och annan form av galenskap. Så bra! 

Nu undrar jag bara vilket svenskt förlag som tänker översätta The Maze Runner-trilogin..?

The Maze Runner, 2014

2 kommentarer :

 1. Enligt Twitter så är det Semic/Bonniers :)
  https://twitter.com/jamesdashner/status/317335943210229760

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jeanette / Bokofil_m20 oktober 2013 kl. 14:46

   Åh, tack! Visste att jag hade läst det någonstans för ett bra tag sen, men kunde inte komma på var. :)

   Radera