3 jan. 2011

Katedralen vid havet av Ildefonso Falcones

Efter ett par perioder av total lästorka så har jag nu äntligen läst klart Ildefonso Falcones Katedralen vid havet och med det vill jag desperat sluta mig till den enorma skara svenskar som tar sina weekends i Barcelona. För varje beskrivning av staden så drar det i restarmen och jag vill se vad Falcones menar, även om handlingen faktiskt utspelar sig på 1300-talet och inte i förrgår.

Katedralen vid havet utspelar sig som tidigare nämnt i 1300-talets Barcelona. Där får vi lära känna Arnau Estanyol och vi får följa hans resa, från den fattige bondpojken han föds som till den rika man han växer upp till att bli. Alla människor som Arnau möter i sitt liv har sin plats i boken och alla fyller en funktion även om man inte kan tro det till en början. Hans lojalitet och medmänsklighet ger honom en plats i hjärtan som slår för honom, blöder för honom och dör för honom. Boken är indelad i fyra delar; Jordens trälar, Adelns trälar, Passionens trälar och Ödets trälar. Varje avsnitt berättar sin del av sagan och visar oss att vem vi än må vara eller växa upp till att bli så finns det alltid något som är större än oss själv och gör oss till simpla trälar. Det som är bestående genom hela boken är Arnaus relation till Santa Maria del Mar, katedralen vars liv står i parallell med Arnaus.

Boken är underbar och jag älskar hur författaren binder ihop alla trådar. När man har läst sista sidan så finns det inga frågetecken kvar. Vi får lära känna medeltidens Barcelona som den stora handelsstad den var, vi kan känna religionens grepp om befolkningen och känna stanken efter alla de ruttnande lik som pesten lämnar efter sig.

Originaltitel: La catedral del mar
Ursprungsland: Spanien
Utgivningsår: 2006

Läst på: Svenska
Översättning: Kajsa-Lisa Lönngren
Antal sidor: 666 sidor

Santa Maria del Mar

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar