17 dec. 2013

Bokofil..m's JULKALENDER 2013 sprängfylld med lästips - 17 december

Foto: Alison Rosa
I dagens lucka tänker jag presentera en debutant som får sin första bok släppt på svenska hos Forum i april. Boken heter Jakarandaträdets barn och hon som har skrivit boken heter Sahar Delijani. Hon föddes 1983 i ett fängelse i Iran och bokens handling verkar vara inspirerad av verkligheten till viss mån. 

I Teherans ökända kvinnofängelse Evin föds Neda. Flickans mor får sköta dottern några månader innan hon plötsligt tas ifrån henne. Treårige Omid bevittnar från sin plats vid köksbordet hur föräldrarna förs bort av militärpoliser. Sheida får tjugo år efter faderns försvinnande reda på att han har avrättats. Nedas, Omids och Sheidas öden är några av flera skickligt sammanvävda historier om mödrar, fäder, barn och älskande, som lever i Iran mellan 1983 och 2011. 

Khaled Hosseini har hyllat boken och även om jag inte var överförtjust i hans senaste bok så älskar jag de två första. Hosseini beskriver Delijanis bok som en hyllning till det mänskliga hjärtats eviga längtan efter frihet. Det låter vackert. 

Jag är officiellt nyfiken. Är det april snart?

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar