9 dec. 2013

Bokofil..m's JULKALENDER 2013 sprängfylld med lästips - 9 december

Dagens lucka bjuder på en författarskap som jag stiftade bekantskap med när jag var liten, men det är så länge sedan nu att jag har glömt allt förutom fragment ur flera olika berättelser. Jag kan inte säga vilket fragment som hör till vilken bok, men det lilla jag minns har gjort mig nyfiken på vad jag egentligen läste så under 2014 tänker jag lära känna Maria Gripe på nytt. 

Främst är det Skuggan över stenbänken-serien, Agnes Cecilia och Tordyveln flyger i skymningen som jag vill läsa och dessa står hemma i min bokhylla så det är egentligen bara att starta med dem när som. Även Glasblåsarns barn ligger i mitt minne så den vore också väldigt kul att läsa igen. Böckerna om Hugo och Josefin har jag nog också läst, men jag har inga direkt minnen av dem.

Gripe kunde verkligen ge sina böcker så otroligt vackra titlar. Det är något i många av titlarna som på något sätt ger liv åt en känsla som gör mig lugn. Något bekymmersfritt, lätt och glatt. Barndomen. Vackra omgivningar. Sommarkvällar. Jag kan se mig själv gå barfota över gräset, ligga på en brygga och njuta av tillvaron, plocka smultron eller ta en promenad i skogen. Oavsett vad böckerna än må handla om så är det på det här viset jag känner och nu i vintertider så välkomnar jag allt som piggar upp i kolmörkret.

Vilken är din favoritbok av Maria Gripe?

4 kommentarer :

 1. Jag läste Skugg-gömman hundra gånger som barn utan att ens fatta att det var sista delen i en serie. Jag har inte kommit mig för att läsa resten ännu men vill definitivt göra det då jag fullkomligt älskade den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jeanette / Bokofil..m11 december 2013 kl. 22:59

   Så du vet du iaf hur det slutar. ;) Minns också att jag älskade hennes böcker.

   Radera
 2. Tordyveln flyger i skymningen! Jag fick till och med äran att läsa den högt i klassen när jag gick i mellanstadiet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jeanette / Bokofil..m14 december 2013 kl. 23:27

   Åh, mysigt! :D

   Radera