11 mars 2012

Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

Nu har jag äntligen läst Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren och vilken fantastisk upplevelse det var. Bortsett från en ovälkommen men välbehövlig nattsömn så sträckläste jag boken i tisdags och onsdags. För er som inte vet så är Cirkeln del ett i en trilogi där del två heter Eld och kommer ut 26 april 2012 och del tre heter Nyckeln och kommer ut någon gång under 2013.


Cirkeln utspelar sig i bruksorten Engelsfors i Bergslagen. Där bor 13 000 invånare vararv 11,8 procent är arbetslösa. De enda verksamheterna som överlever är pizzeriorna. Läsåret har precis börjat när Engelsfors gymnasium skakas av ett självmord på en av elevtoaletterna. Här börjar berättelsen. En natt när blodmånen lyser starkt för en oförklarig kraft sex tonårstjejer samman i den nedlagda folkparken Kärrgruvan. Ida, Anna-Karin, Linnea, Minoo, Rebecka och Vanessa har ingenting gemensamt fram tills nu. De får veta att de är häxor och att de måste hålla ihop för att de ska överleva och kunna bekämpa det onda som lurar i skuggorna. De är De Utvalda.


Som ni hör är det här en fantasybok och ofta när det gäller svensk sådan så är jag livrädd för att böckerna ska amerikaniseras och bli allt annat än trovärdiga. Jag är dessutom själv född och uppvuxen i en bruksort i Bergslagen som är väldigt lik Engelsfors och det gjorde nog att jag var lite rädd för att berättelsen skulle falla på grund av att man inte har lyckats fånga den rätta bruksortsmentaliteten. Det tog dock inte lång stund innan jag märkte att mina rädslor var totalt obefogade. Det är så uppenbart att författarna har gjort sin research vad gäller små halvdöda svenska bruksorter, både när det gäller dess atmosfär och dess invånare. Detaljerna är a och o och fullkomligt klockrena och det kombinerat med småstadsnyanserna i karaktärernas sätt att tala och vara ger hela texten exakt rätt känsla i det kulturella sammanhanget.


Vad gäller fantasyinslagen i boken så faller det aldrig över och blir för mycket. De gånger jag tror att jag kommer vilja protestera och konstatera att en händelse är fånig eller klyschig så säger eller tänker någon av karaktärerna något som visar att de känner samma som jag. Det fungerar lite som skicklig retorik där man tar död på motståndarens argument redan innan de har fått chansen att yttra sig.


Persiennerna är nerdragna. Alla lamporna är släckta. Ida har tänt vita blockljus som hon har placerat ut i rummet, fyra stycken i varje hörn. Av någon anledning kan ritualen inte utföras vare sig i dagsljus eller elektriskt ljus. Det ser ut soom en b-film där huvudpersonerna antingen ska ha en satanistmässa eller en sexorgie eller både och, tänker Vanessa. (sid. 396)   


Att tjejerna i boken inte ser det övernaturliga som världens vanligaste grej utan ifrågasätter samma sak som läsaren kan tänkas vilja ifrågasätta skapar ett gemensamt perspektiv och därför blir det som skrivs hållbart.


En annan intressant sak i boken är karaktärernas olikheter. Våra kvinnliga hjältar har inte alls samma typ av personlighet och de kommer från alla skikt i den sociala tonårshierarkin. Vi har t ex det skygga mobboffret, plugghästen, rebellen och skolans okrönta drottning. Enbart det faktum att de måste hålla ihop och arbeta tillsammans är en påtaglig kamp som nöter ner dem tills de måste förstå att de bara är människor. Ingen bättre än någon annan. Inte heller sämre.  


Det är en underdrift att säga att jag längtar efter Eld som kommer ut 26 april. Jag kan knappt vänta tills jag får lära alla bättre och följa deras krig mot ondskan.Strandberg och Bergmark Elfgren pratar

Cirkeln, Bokmässan i Gbg 2011.


Det var meningen att Cirkeln skulle bli film också, men i dagsläget har Bergmark Elfgren, som skulle skriva manus, dragit sig ur tillsammans med Strandberg och Levan Akin, som skulle regissera.


Bergmark Elfgren skrev följande på sin blogg i februari:


Vi kan inte längre stötta filmbolaget Filmlances utveckling av Cirkeln-filmen.

Vi kan inte gå in på detaljer om varför, men vi känner ett alldeles för stort ansvar gentemot våra läsare och den värld vi har skapat för att kunna stå bakom den här produktionen.

Det här har varit en svår och smärtsam process som har pågått under lång tid och i månadsskiftet januari/februari hade vi inget annat val än att meddela Filmlance att vi inte längre kan stötta filmatiseringen. Sara kommer inte att skriva manus och Levan Akin hälsar att han självklart inte kan regissera en film som författarna inte stödjer. Vi önskar att vi hade kunnat berätta detta för er tidigare, men det har inte varit möjligt.
  


Det är tråkigt att författarna och regissören har dragit sig ur, men jag har full förståelse för det. Jag skulle inte heller kunna fortsätta med ett projekt som jag som författare inte kan backa upp till hundra procent. Det är starkt av dem att kunna säga ifrån trots alla förväntningar bland fansen. Huruvida det blir en film eller ej ändå återstår väl att se, antar jag, men jag förstår inte hur man kan välja att gå vidare med en film som de viktigaste personerna tar avstånd från.


Titel: Cirkeln
Författare: Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren
Läst på: Svenska
Översättning: -
Originaltitel: Cirkeln
Ursprungsland: Sverige
Utgivningsår: 2011
Antal sidor: 516 sidor
ISBN: 978-91-29-67605-1
Finns t ex hos: Adlibris, Bokus, FritzStåhl 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar